My KitcHeN-DisHEs

TELUR KACAU MASAK KICAP

BAYAM MERAH HONGKONG


Kepingin makan Nasi Lemak mlm ni, tp nak wat style yg bungkus kecik2 RM1 tu... klu dlu2 wktu kecik2 50sen je..Klu kt Alor Star,nasi lemak 30sen pn ada.... ingat lagi kalau balik raye mesti singgah kat Pekan Rabu beli baju raya semata2 nak makan nasi lemak tu... selalunya ciri2 nasi lemak bungkus daun pisang ni nasi dia lembik2 ckit (x terurai,utara panggil peroi) supaya senang nk bungkus.. pastu sambal dia kering dan x berminyak sbb xnk minyak dia keluar dr bungkusan...pastu telur dipotong 4(jimat,sbb hrga pn murah je),timun sekeping..ikan bilis 2-3 ekor..kacang lak kadang2 ada,kadang2 xade...normally dkt pembungkus ada tulis 'T' for telur, 'A' for Ayam,'D' -daging(seketul kecik je)...and 'K' for kerang..de la dlm 3 ekor cam tu... 
NASI LEMAK KANGKUNG BELACAN





NASI GORENG KAMKUNG


Pagi ni ai terase nak serve my dad dengan Nasi Goreng Kampung yg selalu arwah atok ai buat setiap kali kitaorang balik kg. Dekat kampung ai nun di Jitra Kedah sana (rumah Atok@nenek & Wan@datok ai yang comel tu) nasi goreng kita hanya akan dapat makan pada waktu breakfast sahaja itupun kalau daripada malam sebelumnya ada nasi sejuk. Disebabkan xnak membazirkan nasi sejuk tu so, selalunya nasi goreng la jawabnye breakfast pagi tu..

nak di relate kan dengan breakfast ai & family pagi ni, ai buat Nasi Goreng Kampung+Kangkung = Nasi Goreng Kamkung..

Bahan-bahan :

Nasi Sejuk (diramas)
minyak masak 3 sudu
Cili Kering (dikisar memgunakan pengisar kering,tanpa air) 5-8 batang
ikan bilis kecil
bawang putih dicincang halus
sos ikan/fish sauce (namplar) 2-3 sudu.........ai mmg suka masak pakai namplar menggantikan garam untuk masakan berunsurkan ikan dan seafood. untuk masakan ayam kadang2 x sesuai.
serbuk perasa secubit
sayur kangkung yang di petik halus sebanyak yang korang suka sebab ni 'NASI GORENG KAMKUNG'

ai x letakkan sukatan sebab lagi baik sukatannya ikut selera korang. tapi untuk yang tak pandai masak tu hanya cili kering,namplar & serbuk perisa je yang penting tuk menentukan masakan anda sedap atau tidak.. yang lain tu terlebih sudah pun xkan memudaratkan kesihatan korang & family ....hehe

CARA PENYEDIAANNYA :

  1. panaskan minyak
  2. gorengkan ikan bilis kecil hingga garing
  3. masukkan bawang putih hingga naik bau
  4. masukkan cili kering yang dikisar tadi 
  5. tumis hingga garing
  6. masukkan serbuk perasa dan namplar
  7. masukkan nasi sejuk
  8. gaul hingga rata
  9. masukkan kangkung
  10. gaul lagi hingga sayur layu (jangan terlampau layu, x sedap & xde khasiat dah)

SIAP!!!!