TELUR KACAU MASAK KICAP
BAYAM MERAH HONGKONG
Kepingin makan Nasi Lemak mlm ni, tp nak wat style yg bungkus kecik2 RM1 tu... klu dlu2 wktu kecik2 50sen je..Klu kt Alor Star,nasi lemak 30sen pn ada.... ingat lagi kalau balik raye mesti singgah kat Pekan Rabu beli baju raya semata2 nak makan nasi lemak tu... selalunya ciri2 nasi lemak bungkus daun pisang ni nasi dia lembik2 ckit (x terurai,utara panggil peroi) supaya senang nk bungkus.. pastu sambal dia kering dan x berminyak sbb xnk minyak dia keluar dr bungkusan...pastu telur dipotong 4(jimat,sbb hrga pn murah je),timun sekeping..ikan bilis 2-3 ekor..kacang lak kadang2 ada,kadang2 xade...normally dkt pembungkus ada tulis 'T' for telur, 'A' for Ayam,'D' -daging(seketul kecik je)...and 'K' for kerang..de la dlm 3 ekor cam tu...
NASI LEMAK KANGKUNG BELACAN
NASI GORENG KAMKUNG
nak di relate kan dengan breakfast ai & family pagi ni, ai buat Nasi Goreng Kampung+Kangkung = Nasi Goreng Kamkung..
Bahan-bahan :
Nasi Sejuk (diramas)
minyak masak 3 sudu
Cili Kering (dikisar memgunakan pengisar kering,tanpa air) 5-8 batang
ikan bilis kecil
bawang putih dicincang halus
sos ikan/fish sauce (namplar) 2-3 sudu.........ai mmg suka masak pakai namplar menggantikan garam untuk masakan berunsurkan ikan dan seafood. untuk masakan ayam kadang2 x sesuai.
serbuk perasa secubit
sayur kangkung yang di petik halus sebanyak yang korang suka sebab ni 'NASI GORENG KAMKUNG'
ai x letakkan sukatan sebab lagi baik sukatannya ikut selera korang. tapi untuk yang tak pandai masak tu hanya cili kering,namplar & serbuk perisa je yang penting tuk menentukan masakan anda sedap atau tidak.. yang lain tu terlebih sudah pun xkan memudaratkan kesihatan korang & family ....hehe
CARA PENYEDIAANNYA :
- panaskan minyak
- gorengkan ikan bilis kecil hingga garing
- masukkan bawang putih hingga naik bau
- masukkan cili kering yang dikisar tadi
- tumis hingga garing
- masukkan serbuk perasa dan namplar
- masukkan nasi sejuk
- gaul hingga rata
- masukkan kangkung
- gaul lagi hingga sayur layu (jangan terlampau layu, x sedap & xde khasiat dah)
SIAP!!!!