Tengah2 ai berFB sambil menunggu baju abis spinning kt washing machine, my lovely husband send sms "yewe(panggilan ayang oii dlm dialek kelantan),bewe(ni lak tuk abg oii) nak lunch kt umah,30 minit lg bewe smpai.." ai pun menggelupur terus masuk dapur bukak peti ais.. disebabkan pasta dinner smlm ade lg sebelanga so ai decide tuk hanya menghangatkannya saje then tambah kicap manis and sos tiram.. daripada chicken tom yum fried pasta transform jadi sweet chicken fried pasta...mmg mantap rasenye... sampai org yg makan pn xtau tu pasta semalam..hehe... bkn niat ai menganiaya my family tp ai x suke membazir lebih2 lg makanan...(selalu teringat saat2 dlu zaman xde duit nk makan)...barang lame usah dikenang.....
so berbalik psal mr.nazri on the way home... alamak... dlm chiller cume ade kobis sahaje.. dlm frezzer lak just de ayam je..ikan,mcm2 ikan ade bawal,patin,kembong selayang,.... tp nazri ni kan xmkn ikan..ayam ni pun stil keras kentung... aaaahhh...xpe thaw ayam ni jam.... tawakal je lah bpe yg smpat cair... nmpk je botol sos tiram trus teringat rasenye nazri xpnah mkn ayam masak sos tiram ai... ai nk masak 1 dish yg ai just kna masak 1 kali je and combi antara ayam dan kobis..
transform lauk yg selalu ade dkt chinese restaurant sawi sos tiram... tp ni kobis n ayam sos tiram.. actually nape ai nk gabungkan sayur n ayam ni sbb ai dlm proses nk menggalakkn nazri mkn sayur...dlm byk2 sayur dia just mkn tauhu je..(tauhu dlm kategori sayur ke?sbb dibuat daripada kacang soya kan) so far yg dia dh berani mkn ... coleslow (thank you to KFC sbb coleslow die la nazri mkn sayur)... tempe (thanks to my mom sbb sambal tempe mak mmg mantap smpai nazri x perasan yg tempe pn adalah sejenis sayur).. taugeh...(tu pn hanya yg ade dlm mee kari or mee goreng....
within 10 minutes, kobis wit ayam sos tiram SIAP!!!!!
mmg after 30min nazri sampai.... mmg sedap sbb dia mkn hingga menjilat piring sayur tu.....hehehehehe....
resipi 1
kobis beijing wit ayam sos tiram
4 pax
minyak sayur/vege oil 2 sudu/tablespoon
bawang putih/garlic 3 ulas
sos tiram/oyster sauce 4 sudu/tablespoon
sos ikan/fish sauce (nam plar) 2 sudu/tablespoon
(garam dan serbuk perasa tidak perlu sbb sos dh ckup masin dan perisanya)
tepung jagung 1 sudu/tablespoon
air 1/2 cawan/cup
air perahan limau nipis 1 sudu kecil/teaspoon
cili untuk hiasan(optional)
isi ayam /chicken fillet (bhgian dada) 400gram
dipotong dadu atau dihiris2
kobis beijing (dicelur sahaja)
Cara penyediaan :
- panaskan minyak
- tumis bawang putih hingga naik bau
- masukkan ayam , goreng sebentar
- masukkan sos tiram dan sos ikan
- gaul sebati dan masukkan air tepung jagung
- biarkan likat masukkan perahan limau nipis dan cili jika suka pedas
- setelah mendidih dan berkilat, tuangkan di atas kobis yang telah dicelur tadi.
SIAP!!!
No comments:
Post a Comment