kali ni ai nk bg resipi tuk chicken tom yum fried macaroni yang ai buat semalam tuk dinner tapi stil ade stock sampai sekarang hehehe... bkn x laku sbb x sedap tapi sbb ai mmg wat byk 2 paket (1kg) sbb waktu ai rebus macaroni ni dia xnak kembang2....( tuk post yang lepas ai salah letak nama 'pasta', actually macaroni.. )
bawang putih/garlic 3 ulas
bawang merah/onion 1 biji
cili giling 1 senduk
halia 1 cm
pes tomyam 3 sudu/tablespoon
sos ikan/fish sauce 2 sudu/tablespoon
garam, gula dan serbuk perisa
isi ayam dipotong dadu 500gram
udang 100gram
sotong 100gram
air 1 cawan/cup
carrot & kobis bunga (gambar di atas sbb chiller ai xde sayur semalam)
macaroni direbus sehingga empuk selama 10minit
air didihan + minyak zaitun dan garam sikit
Cara Penyediaan :
panaskan minyak
Tumis bawang putih,bawang besar,halia dan cili giling
Masukkan pes tomyam dan nam plar
garam gula dan serbuk perisa (ikut selera masing2)...garam jgn byk sbb namplar dh masin.
kalau pes dh garing tambahkan air,dan masukkan ayam udang dan sotong
setelah ayam udang dan sotong kecut, boleh la masukkan macaroni..
gaul hingga sebati...... dh SIAP!!!
untuk sape yg x pernah try, bleh try....
No comments:
Post a Comment