Wednesday, December 29, 2010

Terung Benggala



Pic nye x berape cantik coz just snap ngan webcam je...
Tapi rase nye sangat sedap sampai ai asyik ke dapur je ratah terung gara2 xpuas2 walaupun lunch tadi pun dah 2 pinggan dah ai belasah...

Nape ai bagi name TERUNG BENGGALA ? Sebab bahan yang warna warni tu adalah dari gabungan lada benggala merah,hijau, & kuning yang ai potong dadu2...

Tang mane sedapnye masakan Terung benggala ni? Kemanisan organik (bkn mcm manis gula) daripada Terung dan semua lada2 benggala tu... lada2 tu memang x Pedas langsung thats why ai tambahkan dengan hirisan cili api dan sos utama untuk resipi ni adalah sos cili thai ...

. untuk melengkapkan rasa nye ai gunekan sos ikan bagi menggantikan garam dan tomato and lime juice untuk masamnye... bawang putih jangan lupe... x sah menumis tanpa bawang putih ...
kalau nak lagi mantap , taburkan ikan bilis goreng yang rangup ...... so deliciousssss....
macam ai td ai x letak ikan bilis sbb mak ai dh goreng ikan masin...


Goreng terung dulu tau,dh masak cikit baru masukkan bwg putih dan bahan2 lain seperti di atas td....

Selamat mencuba......!!!!

TERUNG BENGGALA THAI

No comments:

Post a Comment